سند مالکیت «باغ قلهک» کجاست؟
بیان اظهاراتی از سوی عبدالحسین حائری رئیس اسبق کتابخانه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی درباره یک سند تاریخی طی چند روز گذشته بازتاب ها و واکنش هایی را بدنبال داشته است.
حائری در مراسمی از وجود سند «اجاره نامه» باغ قلهک در مرکز اسناد مجلس خبر داد که ثابت می کند این باغ متعلق به ایران بوده و به صورت اجاره ای در اختیار سفارت انگلیس قرارداده شده است. این سند در کنار سایر اسناد موجود درباره باغ قلهک می تواند تکمیل کننده ادعای حقوقی ایران مبنی بر مالکیت بر باغ قلهک و نقض کننده ادعاهای دولت انگلیس باشد.
اما حائری در همین مراسم خبر داده که هر چه دنبال پاکت حاوی این سند را در صندوق های مرکز اسناد مجلس گشته چیزی را پیدا نکرده است. بنابراین این پرسش مطرح است که آیا این سخن به معنای مفقود شدن سند مهم تاریخی در مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی است ؟
در حقیقت اعلام این خبر دو زاویه تحلیل و بررسی دارد یکی وجود یک سند تاریخی مهم درباره باغ قلهک و دیگری مفقود شدن آن. آیا احتمال گم شدن اسنادی به این مهمی در مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی وجود دارد؟
دکتر موسی فقیه حقانی از پژوهشگران بنام تاریخ معاصر در همین باره به خبرنگار «فردا» گفت: آقای حائری چند سالی است که در مرکز اسناد مجلس حضور ندارند و سن و سالشان بالا رفته است. ممکن است به خاطر کهولت سن جای دقیق سند یاد شده در حافظه شان نمانده باشد.
وی افزود: چند سال پیش چنین ادعایی درباره سند « توبه نامه باب» از طرف آقای حائری مطرح و اعلام شد که این سند گم شده و وجود ندارد. اما با بررسی های دقیق تر معلوم شد که توبه نامه باب موجود است و گم نشده است. در حال حاضر هم من فکر می کنم سند متعلق به اجاره باغ قلهک به انگلیسی ها در جای دیگری در محل مرکز اسناد مجلس موجود است.
دکتر حقانی در پاسخ به این گمانه بدبینانه که آیا احتمال نفوذ و احیانا ناپدید کردن یا ربودن سند یاد شده وجود دارد؟ گفت: بعید می دانم. با توجه به شناخت و همکاری که با مرکز اسناد مجلس داشته ام و اطلاعی که از نحوه نگهداری اسناد در این مرکز دارم، چنین گمانه ای را بعید می دانم.
این پژوهشگر و محقق تاریخ در پاسخ به این سوال که آیا در صورت گم شدن این سند، به اصل ماجرا یعنی مالکیت ایران بر باغ قلهک خللی وارد می شود؟ تصریح کرد: به هیچ وجه. این تنها سندی نیست که مالکیت ایران را نشان می دهد. اسناد دیگری هستند که این حقانیت را نشان می دهند.
او ادامه داد: باغ قلهک از ابتدای خلقت که در اختیار انگلیسی ها نبوده است! در دوره قاجار به هر دلیلی این باغ که متعلق به ایران است، در اختیار انگلیسی ها گذاشته شده و حالا هم ملت و دولت ایران اجازه دارند ملک خود را بازپس گیرند.
Comments
Post a Comment