باغ های تاریخی خراسان جنوبی
جهان اسلام دو سبک باغسازی را از ایرانیان اقتباس کرده که با گذشت زمان کم و بیش در میان ملتها رواج یافته است که یک نمونه آن، باغ بهعنوان ظرف که ساختمان در وسط آن واقع است و دیگری باغی بهعنوان مظروف که احاطه شده توسط ساختمان است.
استفاده از فضای شهری بهعنوان باغ میدان و محل تفریح و تفرج و تعاملات اجتماعی از دورهی صفویه در شهرهای ایران آغاز شد که میتوان این باغها را در نواحی مختلف مشاهده کرد.
باغ های تاریخی ایران,باغ های تاریخی خراسان جنوبی
بهگفتهی آمار اعلام شده از منابع رسمی، خراسانجنوبی 25 باغ تاریخی دارد که از این تعداد 16 باغ در فهرست آثار ملی ثبت شده است. اکثر باغهای تاریخی که متعلق به خاندانهای ثروتمند بودهاند در شهر بیرجند و روستاهای اطرف آن واقع شدهاند که از آن جمله میتوان باغها و عمارتهای رحیمآباد، معصومیه، بهلگرد، امیرآباد شیبانی، علیآباد، شوکتآباد و ارگ کلاه فرنگی یا ارگ میرحسن خان اشاره کرد. این باغ ها بهلحاظ معماری، تزئینات و طراحی شباهت فراوانی با یکدیگر دارند.
باغ و عمارت اکبریه، میراث جهانی در بیرجند
باغهای تاریخی استان خراسانجنوبی، ویژگیهای منحصر به فردی دارند که همین ویژگیها موجب شده یکی از باغها به نام باغ اکبریه در میراث جهانی به ثبت برسد.
باغ های تاریخی ایران,باغ های تاریخی خراسان جنوبی
باغ و عمارت اکبریه مجموعه تاریخی در انتهای خیابان معلم در مرکز استان یعنی بیرجند و در داخل محدودهی روستای تاریخی اکبریه قرار گرفته است.
تفاوت ویژگیهای معماری در بخشهای مختلف این بنا نشاندهندهی ساخت بنا طی چند دوره است به نحوی که ساخت این مجموعه از اوایل دوره قاجار تا اواخر این دوره و در چند مرحله انجام شده است.
این مجموعه شامل چند عمارت است که هرعمارت شامل طبقات متعددی است که بهوسیله دالانهای متعدد به یکدیگر راه دارد.
در بخشهایی از این اتاقها، تزئینات گچی دیده میشود و بخشهایی از آن نیز فاقد هرگونه تزئین است.
همچنین درهای موجود در این عمارت چوبی بوده که با شیشههای رنگی تزئین شدهاند.
وجود درختان بلندقامت کاج در دو طرف خیابان اصلی عمارت مرکزی این مجموعه، بر زیبایی و طراوت باغ و نمای آن افزوده است.
در طبقهی همکف عمارت مرکزی، تالار زیبا با تزئینات گچی با طرحهای اسلیمی و دربهای چوبی وجود دارد همچنین میانهی خانه این عمارت در قسمت ساختمان مرکزی آن قرار دارد.
بخش اداری این عمارت که جدیدترین قسمت آن است، در اوایل دورهی پهلوی احداث شده، درختان و گیاهان استفاده شده در این باغ به دو نوع کلی تزئینی و میوهدار تقسیم می شوند که شامل درختان کاج، بوتههای شمشاد همچنین درختان زردآلو، پسته، انار و توت است.
از بخش مرکزی که در دوره قاجار احداث شده بهعنوان موزهی باستانشناسی و مردمشناسی استفاده میشود. بخش ساخته شده در دورهی پهلوی کاربری اداری دارد و بالاخره دیگر بخشها بهعنوان سفرهخانه و چایخانه سنتی اختصاص یافته است.
باغ و عمارت شوکتآباد، شاهکاری برای نمایش شوکت بیرجند
باغ بزرگ و میوهدار شوکتآباد و عمارت زیبای وسط آن که هنرمندی معماران دوره قاجاریه را نشان میدهد در ۵ کیلومتری شرق بیرجند قرار دارد. از نظر معماری فضاهای احداث شده در باغ و عمارت شوکتآباد ویژگیهای خاصی دارند که در دیگر نمونههای مشابه آن کمتر میتوان یافت طوریکه فضاسازی در این باغ با هماهنگی خاصی انجام شده که بیانگر وجود طرح و نقشه از پیش تعیین شده برای ساخت بنا است.
باغ های تاریخی ایران,باغ های تاریخی خراسان جنوبی
Comments
Post a Comment